Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gemeente en Centrada tekenen voor prestatieafspraken 2019

Geplaatst: 5-12-2018

Gemeente Lelystad en woningbouwstichting Centrada hebben prestatieafspraken gemaakt voor het jaar 2019. De handtekening van Huurdersorganisatie Ons Belang (HVOB) volgt later. De handtekeningen onder de overeenkomst zijn gezet tijdens een kijkmiddag voor nieuwe bewoners van nieuwbouwproject Haagwinde in Warande. Dat onderstreepte het belang van de afspraken over nieuwbouw, toepassing van duurzaamheidsnormen, toewijzing van sociale huurwoningen, leefbaarheid in de wijken, etc. in Lelystad.

Goede sociale huurwoningen

Onderdeel van de prestatieafspraken is de zorg om in Lelystad nu en in de toekomst te voorzien in betaalbare en kwalitatief goede sociale huurwoningen voor mensen die voor een woning afhankelijk zijn van woningcorporaties. De afspraken gaan niet alleen daar over, ze gaan ook over de verdeling van de beschikbare sociale huurwoningen, het aantal en de kwaliteit van de huurwoningen, de betaalbaarheid, stedelijke vernieuwing en leefbaarheid, energie en duurzaamheid van de huurwoningen. De afspraken werden eind november door de Natuur- en Milieufederaties, in samenwerking met de Woonbond, beoordeeld als een van de drie groenste, meest duurzame afspraken van Nederland. De nieuwe afspraken voor 2019 borduren voort op die van 2018 en zijn verbeterd en aangepast aan de actualiteit.

Nieuwbouw

Belangrijk in de afspraken voor 2019 is de nieuwbouw van sociale huurwoningen in Lelystad. Centrada gaat op verschillende plekken in de stad nieuwe woningen bouwen voor een betaalbare prijs. Door deze nieuwbouw loopt de zoek- en inschrijftijd van woningzoekenden voor sociale huurwoningen in Lelystad naar verwachting niet verder op en blijft ten opzichte van andere gemeenten laag. De afspraken zijn woensdag 5 december 2018 officieel ondertekend. Namens het college van de gemeente Lelystad tekende wethouder Janneke Sparreboom, namens Centrada deed directeur Martine Visser dat. De volledige prestatieafspraken kunt u hier nalezen. Maar zijn ook te vinden op de website van Centrada.

Addendum

De prestatieafspraken worden nog aangevuld met een zogenoemd addendum. Dat is ook het moment waarop HVOB de beslissing neemt haar handtekening onder de prestatieafspraken te zetten. In het addendum staat dat gemeente en Centrada de gevolgen van de in de raad aangenomen motie om de urgentieregeling voor statushouders te schrappen, nader zullen onderzoeken. De HVOB zal daarbij worden betrokken. Zie ook: Gemeente neemt tijd om motie over statushouders uit te werken.