Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Verkeersexamens van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei

Geplaatst: 13-5-2019

Maandag 13 mei heeft wethouder Ed Rentenaar het startsein gegeven voor het praktijk verkeersexamen op het Agorahof. Dit jaar wordt het verkeersexamen gehouden van 13 tot en met 16 mei en doen er in Lelystad 850 leerlingen van 29 basisscholen mee. Het verkeersexamen is dé manier om te toetsen of kinderen zich veilig kunnen bewegen in het verkeer. De kinderen hebben eerst het theoretische Verkeersexamen afgelegd en vanaf maandag worden de praktische examens afgenomen. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen wordt er getoetst of kinderen de theorie kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer.

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer

Uit onderzoek blijkt dat kinderen nog te vaak slachtoffer zijn in het verkeer. Daarom zijn er verkeersexamens om kinderen bewust te maken van de verkeersregels en wat het effect is van hun gedrag in het verkeer. In 2016 kwamen er in Nederland twaalf kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ruim 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.

Het verkeersexamen

Het verkeersexamen geeft een goede indruk van de verkeersvaardigheid van kinderen. Het toetst of kinderen de theorie kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Dit gebeurt gestructureerd, aan de hand van een lijst met verrichtingen waarop de kinderen worden beoordeeld. Onderliggende vaardigheden, zoals beheersing van de fiets (remmen, bochten nemen, etc.) en sociaal gedrag (helpen en hinderen), worden niet direct getoetst, maar zijn wel vereiste vaardigheden om het examen goed te kunnen afleggen. De fietscontrole die aan het VVN praktisch Verkeersexamen vooraf gaat, maakt kinderen en ouders bewust van het belang van een veilige fiets.

Wethouder Ed Rentenaar: “Deelname aan het verkeersexamen vergroot de aandacht voor verkeersonderwijs op school en thuis. Het maakt ouders bewust van het niveau van de verkeersvaardigheden van hun kinderen. Met de kennis die zij over het verkeer meekrijgen, kunnen de kinderen straks veilig en zelfstandig naar de brugklas fietsen. Het examen benadrukt daarnaast het belang van fietsen als gezond en milieuvriendelijk gedrag.”

Het verkeerexamen is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.