Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Resultaten Peutertalent Lelystad reden tot uitbreiding aanbod TOP-VVE

Geplaatst: 24-5-2019

Lelystad zet sterk in op kinderen zonder achterstand naar de basisschool te laten gaan. Dat doet Lelystad door voor- en vroegschoolse educatie (VVE) aan te bieden. Bijzonder aanbod in Lelystad is Peutertalent. Deze aanpak is geïnspireerd op de TOP-VVE-aanpak van Vinci toponderwijs. Bij Peutertalent wordt ingezet op mogelijkheden, bij kinderen én bij hun ouders. Dat heeft geresulteerd in een prachtig rapport met uitmuntende resultaten.

Verbeteren kwaliteit onderwijs

Het behalen van dit prachtige resultaat is alleen mogelijk met hoge ambitie en enthousiaste inzet van iedereen die bij dit project betrokken is. Wethouder Elly van Wageningen heeft woensdag 22 mei samen met die betrokkenen een klein feestje gevierd. “Ik ben onder de indruk van de betrokkenheid van de ouders bij de Peutertalentgroep. Zij committeren zich vanaf het begin aan de groep en dat betekent dat zij regelmatig op de groep aanwezig zijn, opdrachtjes mee naar huis krijgen om te oefenen met hun kind en dat zij bij verschillende ouderbijeenkomsten aanwezig zijn. We zien dat dit helpt, de resultaten zijn goed en we merken bovendien dat de ouders verschrikkelijk trots zijn op wat zij met hun kind bereiken. Lelystad is momenteel druk bezig met Lelystad op een hoger level te tillen (Lelystad Next Level), één van de pijlers daarin is het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. En eigenlijk zijn we hier met de Talentgroepen en de voor- en vroegschoolse educatie al druk mee bezig. De jongste generatie van Lelystad gaat straks met de juiste bagage van start op de basisschool.”

Spelenderwijs ontwikkelen

Peutertalent is gevestigd in basisschool Laetare in Lelystad. De eerste kinderen zijn inmiddels doorgestroomd naar de basisschool. De intensieve samenwerking met het onderwijs is een essentieel onderdeel van deze manier van werken. Pedagogisch medewerkers, leerkrachten én de ouders geven aan dat zij wezenlijk verschil zien in de ontwikkeling op allerlei verschillende gebieden die kinderen doormaken in hun tijd bij Peutertalent. De ambities en de verwachtingen van de professionals, ouders en kinderen zijn groot. Desondanks gaan de kinderen samen met hun ouders graag naar Peutertalent, want spelenderwijs en vooral met heel veel plezier leren staat voorop!

Lelystad loopt vooruit op landelijke ontwikkeling VVE

Met de uitvoering van Peutertalent loopt Lelystad vooruit op de nieuwe landelijke ontwikkelingen op het gebied van VVE. In 2020 moeten álle VVE-peuters een aanbod van 16 uur per week VVE krijgen. En daarbij hoort ook een kwaliteitsslag in VVE, net zoals op Peutertalent gebeurd is. GO! heeft van de wethouder onderwijs opdracht gekregen om hier al in 2019 mee aan de slag te gaan. Peutertalent blijft bestaan. Sinds mei 2019 is het aanbod uitgebreid in Lelystad. Op 4 VVE-peuterspeelzalen in Lelystad wordt eenzelfde aanpak als bij Peutertalent gerealiseerd mét uitbreiding naar 16 uur voor de VVE-peuters op die locaties. GO! noemt dit “excellent VVE”.