Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Lelystad vraagt inwoners beschermde planten en dieren te melden

Geplaatst: 3-5-2019

Lelystad is een groene gemeente waar veel beschermde plant- en diersoorten leven. De gemeente brengt al enkele jaren deze planten en dieren in kaart. Hierdoor ontstaat er een goed inzicht in de biodiversiteit van Lelystad. Inwoners kunnen ook waarnemingen melden.

Dit kan via de website https://lelystad.waarneming.nl

Waarom melden?

Meldingen van inwoners geven, samen met de bevindingen van de gemeente, inzicht in de locatie van beschermde plant- en diersoorten. Dit is nodig voor een goed biodiversiteitsbeleid. Beschermde soorten worden door de gemeente gecontroleerd, zodat gekeken wordt of het goed gaat met de soort. Dit is een wettelijke verplichting voor de gemeente.

Ook schadelijke en natuurlijke soorten melden

Het gaat de gemeente overigens niet alleen beschermde plant- en diersoorten. De gemeente wil ook weten welke schadelijke soorten in de stad voorkomen. Deze bedreigen het voortbestaan van de natuurlijke soorten en daarmee de biodiversiteit van de stad. En ook soorten die juist zeldzaam zijn, kunnen op https://lelystad.waarneming.nl worden doorgegeven.

Soort van de maand: de huismus

Van een aantal soorten hoort de gemeente graag waar ze zich bevinden. Daarom start zij het komende half jaar op haar Facebook-account ‘de soort van de maand actie’. In deze actieperiode wordt maandelijks aandacht besteed aan een beschermde, een schadelijke of een zeldzame soort. Inwoners wordt gevraagd om vooral deze specifieke soort te melden. In de maand mei staat de huismus centraal. De huismus is een beschermde soort en de nesten zijn jaarrond beschermd. In tegenstelling tot andere steden is de huismus in Lelystad goed aanwezig. Op https://lelystad.waarneming.nl is meer informatie te vinden over de huismus.

Heeft u vragen, dan kunt u mailen naar email-adres natuurrijklelystad@lelystad.nl.