Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Boekpresentatie over 10 jaar Stichting De Barak

Geplaatst: 14-5-2019

Op donderdag 11 april heeft Stichting De Barak haar boek De Barak 2008 – 2018 gepresenteerd. In dit boek staan de kunstprojecten die zij in Lelystad, en in het bijzonder Warande, de afgelopen 10 jaar heeft gerealiseerd. De boekpresentatie is een samenwerking met Stadmakerij en vond plaats in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Kunstprojecten

Nog voordat het boerenland was omgevormd tot een woonwijk met zo’n 8.000 woningen was Stichting De Barak al aanwezig om de veranderingsprocessen vast te leggen en te begeleiden. Van 2008-2018 initieerde en organiseerde de stichting er projecten, in de overtuiging dat kunstenaars nodig zijn om de sociale processen van een opkomende wijk te begeleiden.

Verhalen

Met hun verbeeldingskracht bleken ze in staat om oude en nieuwe verhalen over Warande te creëren. Zo legde Arjen Boerstra de veranderingen van de akkers tot woonwijk met een camera aan een vlieger hoog vanuit de lucht vast.

Jantine Wijnja schreef samen met kinderen van basisschool Kindcentrum Warande een handboek voor de ambtenaren van gemeente Lelystad. Jack van Mildert legde onder de klinkende naam ‘Wij Warande’ het begin van een sociaal netwerk aan. Zijn redenering: waarom behoren elektriciteit, riolering en een wegennetwerk tot de vaste voorzieningen in een nieuwbouwwijk maar een sociaal netwerk niet? Deze en andere projecten zijn in de publicatie beschreven door Véronique Hoedemakers en vormgegeven door Pauline Le Pape.