Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Plan van aanpak ondermijning 2019-2022

Geplaatst: 27-3-2019

Het college van Lelystad heeft het Plan van aanpak ondermijning 2019-2022 en het daarvan deel uitmakende Plan van aanpak ondermijning Flevokust Haven vastgesteld. Doel van de aanpak is om de speelruimte van ondermijnende criminaliteit verder te verkleinen.

Aanpak ondermijning

Op zowel lokaal als regionaal niveau investeert de regio Midden-Nederland in een brede, integrale en programmatische aanpak van de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit (goc). Hiervoor is een regionaal plan van aanpak opgesteld. Voor het lokale maatwerk, stellen gemeenten lokale plannen van aanpak op.

Ondermijningsbeeld

Om te komen tot een gerichte lokale aanpak van ondermijning is door het Regionaal Expertise en Informatie centrum (RIEC Midden-Nederland) in samenwerking met gemeente en politie een ondermijningsbeeld van Lelystad opgesteld. Dit ondermijningsbeeld biedt op hoofdlijnen zicht op in Lelystad voorkomende ondermijnende activiteiten en bevat aanbevelingen om de rol van de gemeente in de aanpak van ondermijning verder te versterken. In het Plan van aanpak ondermijning 2019-2022 zijn deze aanbevelingen verder uitgewerkt. Daarnaast bevat het plan voorstellen voor concrete acties. Deze zijn echter niet in de publieksversies opgenomen.

Thema’s

Wel staat in de publieksversies beschreven waarop Lelystad zich de komende jaren specifiek gaat richten. Dat zijn de volgende thema’s:

  1. Intensiveren van de aanpak op drugscriminaliteit.
  2. Verbeteren van de integrale aanpak op mensenhandel en prostitutie, met als focus de aanpak van mensenhandel en prostitutie in kamerverhuurpanden.
  3. Versterken van de samenwerking met in- en externe partijen in de integrale aanpak van ondermijning.
  4. Voorkomen van ondermijning op ontwikkellocaties.
  5. Verbeteren van de aanpak op ‘blinde vlek’ locaties.
  6. Bevorderen van de bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid.

Flevokust-Haven

Het plan van aanpak Flevokust-Haven maakt deel uit van het overkoepelende plan van aanpak ondermijning Lelystad 2019-2022. Flevokust-Haven wordt daarin als één van de ontwikkellocaties genoemd om de aanpak van ondermijning aan de voorkant op te pakken. In het plan van aanpak ondermijning Flevokust-Haven ligt de focus op:

  1. Signalen van criminaliteit transparant en consequent aanpakken.
  2. Criminele gelegenheidsstructuren voorkomen.
  3. Integrale samenwerking optimaliseren. 

Het plan van aanpak Flevokust-Haven wordt in samenwerking met onder andere de provincie Flevoland en private partijen zoals container Terminal Utrecht en Maxima Centrale ENGIE uitgevoerd.

Eén vuist tegen ondermijning

De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit. We noemen het ‘ondermijning’ omdat het onze rechtsstaat ondergraaft; criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit. Politie en Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en het regionale informatie- en expertisecentrum (RIEC) zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars; met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Maar de overheid kan het niet alleen.

Wat kunt u doen in de aanpak van ondermijning?

Ook bewoners en ondernemers kunnen een rol spelen in de aanpak van ondermijning.
Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bij spoed belt u 112.

Liever anoniem melden?

Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000 of doe een melding via de website www.meldmisdaadanoniem.nl.