Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

College van Lelystad blijft zich actief inzetten voor ziekenhuiszorg dichtbij

Geplaatst: 13-3-2019

Met het faillissement van het MC Zuiderzee ziekenhuis is de rol van de gemeente Lelystad rond (ziekenhuis)zorg veranderd. De gemeente heeft geen wettelijke verantwoordelijkheid in ziekenhuiszorg en geen formele positie. Maar de impact van het faillissement van het ziekenhuis en het gedeeltelijk verdwijnen van ziekenhuiszorg voor inwoners van Lelystad is dermate groot, dat het College van Lelystad zich op verschillende manier actief inzet voor goede ziekenhuiszorg, dichtbij de inwoners. Door de actuele ontwikkelingen en de verschuivingen in het aanbod van (ziekenhuis)zorg verschijnt de nieuwe gezondheidsnota eind 2019, een jaar later dan gepland. Zo kan de gemeente met haar beleid beter inspelen op de lokale ontwikkelingen, die momenteel nog volop in beweging zijn.

Alle zeilen bijgezet

Sinds het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad op 25 oktober 2018 is er door ambulancepersoneel, huisartsen, verloskundigen, ziekenhuispersoneel en tal van andere (zorg)professionals hard gewerkt om de plotseling ontstane situatie zo goed mogelijk op te vangen. Ook inwoners en belangenorganisaties leveren een belangrijke bijdrage. St Jansdal heeft alle zeilen bijgezet om de ziekenhuiszorg in Lelystad over te kunnen nemen. Het college heeft veel waardering voor de inzet van allen.

St Jansdal in Lelystad

Vanaf 1 maart 2019 heeft het St Jansdal haar deuren geopend in Lelystad. Daarmee zijn diverse poliklinische functies en een spoedpoli (7 dagen per week van 8.00-21.30 uur) terug in Lelystad. Een deel van de zorg komt, zeker op korte termijn, niet terug. Dit heeft vergaande consequenties voor inwoners van Lelystad en omgeving. De gemeente blijft bij de diverse betrokken instanties, de zorgverzekeraar en de landelijke politiek benadrukken dat er passende oplossingen moeten komen voor de zorgvragen in de stad; nu en in de toekomst.

Toekomstverkenner van VWS

Eind 2018 heeft minister Bruins van Volksgezondheid een toekomstverkenner, Bas Leerink, aangesteld om een visie te ontwikkelen op de benodigde zorg in de regio. Deze visie moet in juli 2019 gereed zijn. Zorgprofessionals vanuit de regio zijn betrokken bij dit traject. Ook de gemeente Lelystad  levert een actieve bijdrage om te komen tot een toekomstvisie die gedeeld en gesteund wordt door alle betrokkenen. Op deze manier werkt de gemeente met partners samen aan goede zorg in Lelystad en de omliggende gemeenten én aan een toekomstbestendige situatie.