Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Aanvraag uitkeringen voortaan ook digitaal

Geplaatst: 8-3-2019

De gemeente breidt haar dienstverlening uit door aanvragen van inwoners ook steeds meer digitaal aan te bieden. In het bijzonder voor uitkeringen zijn er in de afgelopen periode digitale formulieren ontwikkeld. Op 7 maart gaf wethouder John van de Heuvel het startschot voor het nieuwe digitale loket voor de aanvraag van uitkeringen. “Geen ingewikkelde formulieren waar je niet uitkomt, maar overzichtelijk ingerichte websites voor alle doelgroepen in onze samenleving die een uitkering willen aanvragen”, aldus wethouder John van den Heuvel.

Internet

Steeds meer overheidsorganisaties en bedrijven bieden hun diensten via het internet aan. Ook de gemeente Lelystad werkt aan haar digitale bereikbaarheid en breidt het aanbod aan digitale producten uit. Via het internet krijgen inwoners inzicht in hun eigen dossier en in de toekomst krijgen zij zelf de regie over hun aanvragen van uitkeringen. Inwoners kunnen op ieder gewenst moment vanuit huis aanvragen indienen en maand- en jaarspecificaties bekijken. Binnenkort kunnen zij ook de voortgang van hun aanvraag volgen via de computer.

Snelle aanvraag in begrijpelijke taal

Door de aanvraag meteen via de computer te doen verloopt de aanvraag sneller, want momenteel worden de formulieren nog apart handmatig ingevoerd. De nieuwe digitale omgeving is afgestemd op alle doelgroepen in de stad, want in samenwerking met ‘Huis voor taal’ en TNO is gewerkt aan een begrijpelijk aanvraagformulier voor de aanvraag van bijstand in eenvoudige stappen. In een animatiefilmpje worden de stappen voor het indienen van een aanvraag uitgelegd.

Via www.lelystad.nl/mijnuitkering kunnen inwoners met hun DigiD toegang krijgen tot dit loket. Naast uitleg op de website kunnen inwoners uiteraard ook uitleg krijgen aan de balie van Werk Inkomen en Zorg in het stadhuis.

Digitale vaardigheid

Onze inwoners krijgen steeds meer te maken met het aanbod van digitale diensten via internet. “Het is belangrijk dat iedereen in onze stad kan meedoen in de digitale wereld. Het is daarom fijn dat de bibliotheek in samenwerking met Huis voor Taal training en begeleiding voor digitale vaardigheden organiseert”, aldus wethouder John van den Heuvel.