Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Scholieren Rietlanden voorgelicht over appverbod

Geplaatst: 2-7-2019

Vanaf juli 2019 is bellen of appen op de fiets verboden. Jongeren van Scholengemeenschap De Rietlanden zijn half juni al door TeamAlert voorgelicht over het verbod op smartphonegebruik op de fiets.

Project Go-MONO

Met het project motiveert TeamAlert jongeren om MONO, ongestoord onderweg, deel te nemen aan het verkeer. ‘Door Go-MONO zorgen we ervoor dat jongeren het normaal vinden om MONO op de fiets te zijn,’ aldus wethouder Ed Rentenaar. Veel automobilisten, fietsers en voetgangers zijn namelijk in het verkeer bezig met allerlei activiteiten die hen afleiden, zoals luisteren naar muziek, bellen of appen. 74% van de fietsers tussen 18 tot 24 jaar gebruikt zijn of haar smartphone op de fiets. (Interpolis, 2017) Mobiele elektronische apparaten mogen vanaf nu niet meer worden vastgehouden op de fiets. De boete bedraagt 95 euro.

Quizvragen

Gedurende het project beantwoordden de jongeren verschillende dilemma’s over smartphonegebruik in het verkeer. Op deze wijze werd de heersende norm in de groep blootgelegd. Om het kennisniveau van de jongeren te verhogen, stelt TeamAlert quizvragen over de gevolgen van smartphonegebruik. Aan het eind van de quiz werd aan de jongeren gevraagd om de smartphone in MONO-stand te zetten en overtuigde TeamAlert hen om deze MONO-stand bij anderen ook in te stellen.

TeamAlert

TeamAlert is een jongerenorganisatie die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag. Vanuit die visie richt TeamAlert zich op uiteenlopende relevante maatschappelijke thema’s die jongeren aangaan, zoals verkeersveiligheid, een gezonde leefstijl en slim omgaan met geld.
Go-MONO is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.