Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Win kaartje voor tentoonstelling met Zuil van Lely in De Fundatie

Geplaatst: 12-2-2019

De Zuil van Lely maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968’ in museum De Fundatie in Zwolle. De tentoonstelling is zaterdag 19 januari gestart en brengt vijftig iconische kunstwerken in Nederland vanaf 1968 in beeld. De Zuil van Lely, van kunstenaar Hans van Houwelingen, is uitgekozen als één van deze kernkunstwerken. ‘Ik ben trots dat de Zuil van Lely deel uitmaakt van deze bijzondere tentoonstelling en we hiermee de werken van toonaangevende kunstenaars onze openbare ruimten onder de aandacht kunnen brengen’, aldus Peter Schot, wethouder Kunst & Cultuur.

Zuil van Lely iconisch voor de stad

De Zuil wordt in beeld gebracht door middel van foto’s en een beeldscherm met een livestream. Kunstenaar Hans van Houwelingen is nauw betrokken bij het project: ‘Ik wilde destijds in Lelystad een iconisch beeld plaatsen dat de overgang van de moderne naar de postmoderne tijd markeert, en tegelijk zelf de tijd trotseert. Dat de Zuil van Lely nu onderdeel uitmaakt van deze tentoonstelling toont hoe bijzonder het is dat dit werk toen is gemaakt. De Zuil is uiteraard niet te verplaatsen naar de tentoonstelling. Om hem daar tot leven te brengen, wilde ik een livestream tot stand brengen. Naast een ‘historische’ grote foto uit 2004 laten deze livebeelden het actuele dagelijks leven op en rond de Zuil zien.’

Voor de livestream is voor de duur van de tentoonstelling (t/m 12 mei 2019) een webcam geplaatst in het stadhuis die de Zuil en een gedeelte van het Stadhuisplein in beeld brengt. De livebeelden voldoen aan de AVG en privacywetgeving: ze worden van grote afstand gemaakt, worden niet opgeslagen en zijn alleen te zien op het scherm in De Fundatie.

Win twee vrijkaartjes

De gemeente Lelystad mag een aantal vrijkaartjes weggeven voor de tentoonstelling ‘Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968’ en vraagt de inwoners om voor vrijdag 15 februari hun mooiste foto van de Zuil van Lely te mailen naar winactie@lelystad.nl. Uit alle inzendingen wordt een aantal winnende foto’s gekozen. De winnaar krijgen een mail als zijn/haar foto in de prijzen is gevallen.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling laat de vijftig toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vrijheid is nadrukkelijk subjectief, en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Daarmee is Vrijheid een niet te missen expositie voor iedereen die eindelijk eens alle Nederlandse topkunstwerken van de afgelopen vijftig jaar bij elkaar wil zien. De tentoonstelling is samengesteld door de kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager (1968). Hij maakte eerder in Museum de Fundatie de tentoonstellingen Meer licht (2010), over het sublieme in de kunst van nu, Meer macht (2014), over de mogelijkheid of onmogelijkheid voor kunstenaars om maatschappelijke processen te beïnvloeden en Zie de mens (2016): een portrettengalerij die zowel een overzicht gaf van de maatschappelijke veranderingen als van de ontwikkeling in de kunst van de afgelopen honderd jaar.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van museum De Fundatie. Meer weten over kunst in openbare ruimten in Lelystad vindt u online.