Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Mensen Maken de Buurt in ‘t Karveel

Geplaatst: 21-1-2019

Op 18 januari 2019 heeft Volkstuinvereniging ’t Karveel in Lelystad onder belangstelling van leden en sponsoren de ouderentuinen geopend. Wethouder Nelly den Os was onder de indruk van de gerealiseerde tuinen. ‘Fijn om te zien dat er zoveel saamhorigheid is binnen de vereniging’.

Tuinieren steeds moeilijker

Volkstuinvereniging ’t Karveel constateerde dat tuinieren voor veel ouderen en mindervalide tuinders (te) zwaar werd en moesten stoppen met hun volkstuin. Het gevolg hiervan was dat sociale contacten verdwenen en mensen in een isolement raakten. Met het aanleggen van de ouderentuinen biedt Volkstuinvereniging ’t Karveel ouderen en mindervaliden weer een mooi alternatief.

Samen aan de slag

De aanleg van de ouderentuinen werd uitgevoerd door leden van de vereniging. Zij staken hier ruim 800 manuren arbeid in wat tot een grote saamhorigheid heeft geleid. Op deze manier zijn niet alleen mooie tuinen voor ouderen gerealiseerd, maar is de sociale cohesie binnen de vereniging verder toegenomen.

Aangepast tuinieren

In de ouderentuinen kunnen mensen apart of gezamenlijk een tuin huren. Er is dus de mogelijkheid om samen een tuin te delen. Verder zijn de paden verbreed. Dit zorgt voor een betere bereikbaarheid voor zowel mensen in een scootmobiel of in een rolstoel. Andere aanpassingen, zoals verhoogde plantenbakken, eigen waterreservoir en compostbak plus en een schuurtje per tuin van duurzaam materiaal, maken het tuinieren een stuk eenvoudiger. Er staan drie picknicktafels, waaraan de tuinders gezellig met elkaar kunnen praten.

Tuinvereniging ’t Karveel

Op dit moment is de eerste tuin verhuurd. De tuinen zijn er voor iedereen uit Lelystad. Als u belangstelling heeft kunt u zich melden bij de secretaris van de vereniging. Op de website van de vereniging: www.vtv-tkarveel.nl kunt u alle informatie vinden om lid en trotse eigenaar van een aangepaste tuin te worden. Wees er snel bij, want het aanbod is beperkt!

Mensen Maken de Buurt

Met de campagne ‘Mensen Maken de Buurt’ ondersteunt gemeente Lelystad initiatieven van, voor en door de buurt. Alle ideeën die zorgen voor een fijne buurt én waar bewoners zelf een bijdrage aan leveren, zijn welkom. In Mensen Maken de Buurt wordt nauw samengewerkt met partners en organisaties in de wijk en wordt meegedacht over hoe bewoners zelf hun idee kunnen realiseren.

Goede ideeën, klein of groot, kunnen gemaild worden naar mensenmakendebuurt@lelystad.nl of telefonisch gemeld bij de ideeënmakelaar of bewonersconsulent via nummer 14-0320. Ook kan het idee ingediend worden op de website. Hier is ook meer informatie te vinden over de campagne en over lopende projecten in de stad. Of bekijk het filmpje van Mensen Maken de Buurt.