Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Geslaagde jubileumavond Vrienden van de Bieb

Geplaatst: 15-2-2019

Woensdagavond 13 februari was Vonne van der Meer te gast bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Ter ere van het 25-jarig jubileum van de Vrienden van de Bieb vond er die avond een speciaal literair café plaats. De avond startte met mooie woorden van wethouder Peter Schot en FlevoMeer Bibliotheekdirecteur Jan Gommer, waarna het woord naar bestsellerauteur Vonne van der Meer ging.

Boeiende lezing door Vonne van der Meer

25 jaar geleden was Vonne de eerste auteur die te gast was in het literair café. Tijdens dit speciale jubileumbezoek trok ze veel publiek. Haar boeken zijn erg geliefd, vooral omdat ze zo herkenbaar zijn voor de lezer. Tijdens de avond vertelde ze boeiend over haar boeken en het schrijverschap: “Engelse bruiden dragen op hun huwelijk, zo wil de traditie, something old, something new, something borrowed en something blue,” legde ze uit. “Wat heeft dat met schrijven te maken? Something old staat voor schrijvers voor observatie. Schrijvers observeren, kijken, slaan op wat ze zien. Something new: fantasie. Je moet over een beetje fantasie kunnen beschikken, want anders ben je vooral een notulist van de werkelijkheid. Something borrowed: bij ieder boek is wel iets wat ik moet uitzoeken. Something blue is bij de bruid de blauwe kousenband die zij onder haar rokken draagt en dit is voor mij iets wat je van jezelf als schrijver, als mens, in je personages legt, waardoor ze onverwisselbaar worden. Ik heb dit niet boven mijn bureau hangen, maar als ik denk: waarom werkt dit verhaal niet, waarom komt dit personage niet van de grond? Dan mist meestal something blue. Iets van mezelf. En het is niet voor niets something blue en niet something red, omdat het een geheim is. Een verlangen, iets pijnlijks uit de kindertijd... Ik heb wel eens een lezing gehad en dat iemand in de pauze heel uitgebreid met mij kwam praten: ‘Ik heb je boeken gelezen en volgens mij is dat something blue en dat ook.’ Ja, dat ga ik natuurlijk niet doen. Het moet something blue blijven!”

Mooi literair programma

In de pauze was er gelegenheid om de Literaire Quiz in te vullen. Na de lezing van Vonne kreeg stadsdichter Thomas Gerla het woord. Dit keer geen stadsgedichten, maar gedichten over de liefde. Sommigen romantisch, anderen scherp of grappig. Hij wist in ieder geval de lachers op zijn hand te krijgen. De avond sloot af met de prijsuitreiking van de Literaire Quiz die eerder op de avond was ingevuld door de bezoekers. Drie blije winnaressen gingen naar huis met de Eilandtrilogie.

Over de Vrienden van de Bieb

De Vrienden van de Bieb is een aparte stichting die FlevoMeer Bibliotheek Lelystad steunt met financiële aankopen en projecten. Jaarlijks ontvangt de stichting giften van donateurs en brengt geld bij elkaar door verkoop van afgeschreven media van de bibliotheek. Inmiddels hebben zich zo’n 250 Vrienden aangemeld. De Vrienden van de Bieb organiseert in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek diverse malen per jaar een literair café. Het volgende literair café vindt plaats op woensdagavond 13 maart met auteur Jan van Mersbergen als gast.