Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

College vraagt raad opnieuw om verhoging kredietplafond starterslening

Geplaatst: 27-2-2019

Het college van Lelystad stelt de gemeenteraad voor om het kredietplafond voor de starterslening met € 2 miljoen te verhogen tot maximaal € 8 miljoen. Het is de derde achtereenvolgende maal dat een verhoging nodig is. De starterslening is een succesvol instrument om de doorstroming op de Lelystadse woningmarkt te bevorderen. De lening stelt mensen in staat een eerste woning te kopen. Het gaat dan om bestaande koopwoningen tot € 180.000,-.

In 2018 zijn 80 startersleningen verstrekt. Vanwege de gestegen woningprijzen hebben steeds meer starters de starterslening nodig bij de aankoop van hun eerste woning. Zonder de starterslening zou een deel van de starters die stap nog niet kunnen zetten en zouden er eveneens minder mensen een tweede of volgende stap op de koopwoningmarkt kunnen maken.

Toenemende vraag

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat van alle starters die tussen 1 januari 2018 en 1 oktober 2018 een woning in Lelystad hebben gekocht tot € 180.000 ruim 20% gebruik gemaakt heeft van een starterslening. Van alle starters op de Lelystadse woningmarkt komt 62% uit Lelystad en 38% van buiten Lelystad (met name uit Almere, Amsterdam en Dronten). Starters die een woning in Lelystad aankopen met behulp van een starterslening zijn gemiddeld 6 jaar jonger dan starters die hun eerste woning zonder starterslening aankopen. Dit verschil in leeftijd is tussen 2013 en 2018 toegenomen.

De starterslening helpt bij de doorstroming op de koopwoningmarkt. Starters zijn eerder in staat een eerste woning te kopen en zijn dus minder lang aangewezen op een (sociale) huurwoning. De aankoop van een woning door een starter stelt de eigenaren van die woning in staat een vervolgstap op de woningmarkt te zetten.

Fonds

Met de verhoging van het kredietplafond kunnen naar schatting zo’n 70 starters geholpen worden een eerste stap op de woningmarkt te zetten. De aflossingen van en rente op de leningen komen terug in een zogenaamd revolverend fonds. Met dit geld kunnen vervolgens weer leningen worden verstrekt. Op dit moment komt er nog te weinig geld binnen vanuit dit revolverende karakter om alle aanvragen te honoreren. Vandaar dat de raad gevraagd wordt het kredietplafond te verhogen.