Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Regio Lelystad-Almere-Zeewolde is sterke runner-up als logistieke hotspot

Geplaatst: 9-4-2019

De regio Lelystad-Almere-Zeewolde is sterk gestegen op de ranglijst van logistieke hotspots. Van plaats 12 vorig jaar staat de Flevolandse regio nu met stip op 4. Een panel van 34 experts legden landelijk de 28 belangrijkste logistieke locaties langs een meetlat van 6 criteria. Dat resulteerde in de hoogste notering ooit sinds de start van de Logistieke Hotspot van het Jaar-verkiezing. Daarmee vestigt deze regio zich bij reeds gearriveerde logistieke centra als de regio Tilburg-Waalwijk (nr. 1), Venlo-Venraij (nr. 2) en West Brabant (nr. 3).

Distributiecentra

De sterke stijging op de ranglijst heeft Lelystad vooral te danken aan vestigings- of uitbreidingsbesluiten van een aantal grote distributiecentra (zoals logistiek dienstverlener koel-en-vries warehousing Kloosterboer). Zo sleept het mega-distributiecentrum van de Spaanse kledinggigant Inditex een aantal andere bedrijven in haar kielzog mee. Recent meldden Somerset Capital Partners en fietsenfabrikant Giant de bouw en/of uitbreiding van distributiecentra op Lelystad Airport Businesspark en Flevokust Haven. De aanleg en recente opening van deze overslaghaven, de in 2020 voor passagiersvluchten te openen luchthaven Lelystad Airport, en de daarmee gepaard gaande verbeterde bereikbaarheid zijn een belangrijke verklaring voor de toename van logistieke (en logistiek gerelateerde) bedrijven in en rondom Lelystad.

Criteria

Voor het bepalen van de ranking van de 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland hebben de 34 experts (logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers), de diverse regio’s middels een anonieme online enquête vergeleken aan de hand van zes criteria:

  1. Beschikbaarheid van geschikt personeel
  2. Beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden
  3. Medewerking van overheid/gemeenten
  4. Inzetbaarheid en motivatie van medewerkers
  5. Aanwezigheid van goede infrastructuur
  6. Bereikbaarheid van logistieke knooppunten

Almere-Lelystad-Zeewolde grote verrassing

Meer informatie over de verrassende logistieke hotspot verkiezing op www.logistiek.nl. In het uitgebrachte nieuwsbericht wordt de klassering van Almere-Lelystad-Zeewolde een grote verrassing genoemd.