Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Ondernemersontbijt: 2019 kansen voor ondernemers binnen de MRA

Geplaatst: 10-4-2019

Lelystadse ondernemers hadden tijdens het jaarlijkse ondernemersontbijt op dinsdag 9 april dé gelegenheid om in gesprek te gaan met de gemeente en te netwerken. Dit jaar was het onderwerp de positie van Lelystad binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de kansen die dit biedt voor het Lelystadse bedrijfsleven. Vervolgens werd dieper ingegaan op het thema duurzaamheid en circulariteit.

Lelystad en de MRA

Janneke Sparreboom, wethouder van o.a. Economische zaken, Wonen en Stadshart hield een presentatie over ‘Lelystad en de MRA, hoe gemeente en ondernemers elkaar kunnen versterken’. Elly van Wageningen, wethouder Duurzaamheid sprak over ‘ambities voor circulaire economie in de MRA’ en Yolanda Musson Programmamanager duurzaamheid MRA maakte de ondernemers wijzer op gebied van ‘kansen en mogelijkheden voor lokale marktpartijen in de MRA’.

Interessante netwerken

De ondernemers kregen tips over mogelijk interessante netwerken voor hen in de MRA zoals de Economic Board en het Platform Circulair Flevoland met een speciaal loket om ondernemers te ondersteunen in de circulaire economie. Ook kregen ze inzicht in innovatie- en techniekontwikkelingen in de sector van circulaire economie en energietransities.

Kansen in de regio

Ook de Samenwerkingsagenda Lelystad / Almere biedt kansen omdat Lelystad hier samen met Almere op een aantal onderwerpen kan optrekken. Op basis hiervan kunnen ook voor het Lelystadse bedrijfsleven kansen ontstaan, omdat Lelystad en Almere als twee steden gaan voor een sterke economische ontwikkeling. Zo is Lelystad dit jaar samen met Almere (en Zeewolde) op de ranglijst van logistieke hotspots gestegen van 12 naar 4.

Kansen zijn er ook voor Lelystad in Amsterdam. In Amsterdam zullen bedrijfsterreinen worden opgeheven met verplaatsingen naar de regio. De regio Almere Lelystad zal hiervan kunnen profiteren omdat hier nog genoeg vestigingsruimte is. Dit biedt op termijn kansen voor een versteviging van het Lelystadse bedrijfsleven en een vergroot netwerk met het Amsterdamse bedrijfsleven.

Omdenken naar een circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie vraagt om een andere houding dan wij tot nog toe hebben. We moeten onze bestaande werkwijzen omdenken naar circulaire (verdien)modellen. Dat vraagt om aanpassingen van allerlei partijen en ook een andere rol voor de overheid. Binnen MRA verband is daarom ook een loket Verminderen belemmeringen wet- en regelgeving actief.