Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

“Mensen Maken de Buurt” in Waterwijk

Geplaatst: 12-3-2018

De heren Gert Schot en Ton Cohen, actieve bewoners uit Waterwijk, wilden graag bijdragen aan een schone woon- en leefomgeving. Daarom hebben zij een stukje gemeentegroen en een prullenbak geadopteerd. Zij beheren het groen in hun omgeving, legen de prullenbak en ruimen zwerfvuil langs het fietspad bij hun woning. Om zichtbaar te maken waar bewoners verantwoordelijk zijn voor een stukje beheer in Lelystad, worden opvallende borden/stickers op die locatie geplaatst. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk dat een plantsoen of afvalbak in beheer is van bewoners. Wethouder John van den Heuvel heeft samen met de heren Schot en Cohen op vrijdag 9 maart 2018 de eerste sticker op de prullenbak geplakt en het eerste bordje bij het plantsoen geplaatst.

Adoptieovereenkomst

Wethouder John van den Heuvel: “Iedereen wil graag wonen in een prettige en fijne buurt. In dit geval vonden de bewoners  dat de omgeving van het fietspad langs hun huis er schoner en frisser uit kon zien. Zij hebben gekeken naar de mogelijkheden en zijn in overleg met de bewonersconsulent een adoptieovereenkomst aangegaan. Door hun inzet en betrokkenheid is de buurt een stukje schoner en mooier geworden en wonen mensen met meer plezier in hun wijk. En dat is precies wat wij willen met de campagne “Mensen Maken de Buurt”.

Wat is adoptie?

Bewoners in Lelystad hebben de mogelijkheid om een stukje gemeentegroen in de buurt te adopteren. Zij schoffelen zelf, ruimen het vrijgekomen snoeiafval op en doen dit in de eigen groencontainer, of brengen het weg naar het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg in Lelystad. Adoptie geeft bewoners de mogelijkheid om bijvoorbeeld andere beplanting te kiezen, als zij dit wensen. Bij het adopteren van een prullenbak betekent het vooral dat bewoners tijdig de volle prullenbak legen. Daarnaast ruimen zij meestal het zwerfvuil in de buurt op.

Samen adopteren

Vaak is het een goed idee om met meerdere buren een gezamenlijke adoptie in de eigen buurt te doen. Op deze manier zorgt men met elkaar voor de prullenbak en/of het stuk grond, kan men elkaar helpen en draagt men de adoptie met elkaar. “Mensen Maken de Buurt” biedt hier mogelijkheden voor.

Mensen Maken de Buurt

Met de campagne ”Mensen Maken de Buurt” ondersteunt gemeente Lelystad initiatieven van, voor en door de buurt. Alle ideeën die zorgen voor een fijne buurt én waar bewoners zelf een bijdrage aan leveren, zijn welkom. In “Mensen Maken de Buurt” wordt nauw samengewerkt met partners en organisaties in de wijk en wordt meegedacht over hoe bewoners zelf hun idee kunnen realiseren.