Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gratis compost afhalen op Landelijke Compostdag op 17 maart 2018

Geplaatst: 12-3-2018

Inwoners van gemeente Lelystad en omgeving kunnen op zaterdag 17 maart 2018 gratis compost afhalen bij Orgaworld op het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c in Lelystad. Met deze actie bedanken Orgaworld en gemeente Lelystad inwoners voor hun inspanning om gft-afval en etensresten gescheiden aan te leveren. Dat wil zeggen, via de groene bak. Bovendien wil Orgaworld inwoners met deze actie kennis laten maken met compost, dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is.

Zelf aanhangwagen vol scheppen met gratis compost

Op zaterdagochtend 17 maart is Orgaworld op het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c open van 8.00 tot 12.00 uur voor personenauto’s met aanhangwagen (dus geen landbouwvoertuigen). Inwoners uit Lelystad en omgeving kunnen hun aanhangwagen zelf vol scheppen met de gratis compost. Bij gebrek aan een aanhangwagen kunnen inwoners uiteraard ook zelf meegebrachte emmers vullen.

Goed om te weten

Let op: het is verplicht om aanhangers af te dekken met een zeil of net. Voorkom een boete en neem een zeil of net mee. Ervaring uit voorgaande jaren leert dat het loont om op tijd te komen. Vanwege de grote belangstelling voor de gratis compost-actie ontstaat er vaak file op de Zeeasterweg.

Gft-afval wordt compost

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft-afval per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt daadwerkelijk in de groene bak. De andere helft komt terecht in de grijze restafvalbak en dat is zonde. Lelystedelingen, die wonen in laagbouw, zijn allemaal voorzien van een groene bak. Hierin kunnen zij hun gft-afval, etensresten en groenafval (snoeihout, takken en gras) kwijt. Iedere volle gft-bak staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Compost is perfect om in de tuin te gebruiken. Het verbetert de structuur van de grond en reguleert de waterhuishouding. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat compost bodemziekten tegen. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. De beste toepassing in tuin of border is om de compost voor 10% tot max 25% te mengen met bestaande grond zodat er een luchtig en goed gemengde teeltlaag ontstaat. Naast het positieve effect van compost op de bodem, levert het ook milieuwinst op. Door gft en etensresten om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht. Dit helpt bij de strijd tegen klimaatverandering.