Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Uitzwaaien jonge mantelzorgers

Geplaatst: 23-6-2018

De projecten van Welzijn Lelystad voor jonge mantelzorgers zijn erop gericht de jongere te ontlasten, ze een leuke dag te bezorgen en ze vaardigheden mee te geven waar ze nu en later iets mee kunnen. Dit jaar hebben de ruim 50 jonge mantelzorgers een leuke dag gehad op het Survivalterrein in Almere. Wethouder Nelly den Os was er om hen uit te zwaaien en hen een hele fijne dag te wensen.

Evenwichtig opgroeien

Voor kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek is, gehandicapt is of een psychische aandoening heeft (jonge mantelzorgers) of kinderen en jongeren die zelf een zorgvraag hebben is “evenwichtig opgroeien” niet altijd vanzelfsprekend. Om de jonge mantelzorger de kans te bieden om gezond en krachtig op te groeien is het belangrijk dat er een preventieve aanpak is. Aandacht voor vroege signalering, programma’s op maat en inzet van maatjes zijn de hoofdbestanddelen voor de ondersteuning van jonge mantelzorgers bij Welzijn Lelystad.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren van 4  t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Sommige jonge mantelzorgers doen boodschappen, huishoudelijke taken of moeten af en toe oppassen. Sommigen regelen zaken buitenshuis, zoals bijvoorbeeld naar de apotheek gaan. Ook geven jonge mantelzorgers vaak emotionele steun, zoals troosten of zorgen voor afleiding.