Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Expositiebijeenkomst Verteltassen

Geplaatst: 29-6-2018

Coördinatoren en ouders die betrokken zijn bij de Verteltassen, kwamen donderdag 28 juni 2018 samen in het stadhuis van Lelystad. Elke Verteltas vertelt zijn eigen verhaal en bevat een prentenboek, een informatief boek en spelmateriaal.

Complimenten

Wethouder Elly van Wageningen heette de betrokkenen welkom, waarna zij uitleg kreeg over de tentoongestelde tassen. Ze complimenteerde de aanwezigen met de mooie tassen, maar vooral met de prachtige samenwerking tussen thuis en school, wat allemaal weer ten goede komt aan de kinderen. "Van jullie inspanning profiteren niet alleen jullie eigen kinderen, maar alle kinderen van de school, heel mooi!"

Mooie samenwerking

Ouders wisselden daarna hun ervaringen uit. Na een eerste aarzeling vertelden ze over hoe fijn ze het vinden om samen te werken, hoe het soms moeilijk is om ouders te binden aan de Verteltassen en hoe iedere ouder een eigen talent meeneemt bij het project. De één kan goed naaien, de ander bedenkt invulling van thema’s en een derde fabriceert mooie spelletjes. Een aantal van hen deelde ook wat het met hen persoonlijk had gedaan. Hoe ze door deelname meer kwaliteiten in zichzelf waren gaan zien. De bijeenkomst werd afgesloten met koffie en thee en uitwisseling van de meegebrachte en geëxposeerde Verteltassen.

Over de Verteltas

De Verteltasmethode is een innovatieve methode die vier belangrijke doelen met elkaar combineert: Taalontwikkeling van kind en ouder, Ouderparticipatie, Ouderbetrokkenheid en Leesbevordering. De Verteltasmethode wordt door een aantal voor- en vroegscholen in Lelystad ingezet. Ouders van kinderen op de voor- en vroegscholen werken samen aan de samenstelling van een Verteltas. Elke Verteltas bevat een prentenboek en een informatief boek. Daar wordt spelmateriaal bij bedacht en gemaakt, waarmee de taalontwikkeling en het leesplezier van het kind gestimuleerd wordt. De inhoud van de Verteltas kan aangepast worden aan niveau, leeftijd, leerstijl en visie van de school. Ouders vullen de tas niet alleen, maar maken de tassen ook zelf.