Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Boek "Van Schokland gekomen" officieel gepresenteerd

Geplaatst: 25-6-2018

Op vrijdag 22 juni 2018 is het boek "Van Schokland gekomen" officieel gepresenteerd, een door Mario Withoud geschreven roman. Het eerste exemplaar van het boek werd tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Batavialand door wethouder cultuur Peter Schot overhandigd aan Bert Gijsberts, het Flevolands Statenlid aan wie het boek opgedragen is.

Flevoland

De schrijver over de heer Gijsberts: ’Bert symboliseert voor mij Flevoland. De kracht, het optimisme, het elkaar helpen, de werklust, het ondernemende.’ Daarnaast was er een korte lezing van prof. dr. Wim Derksen die onderzocht wat de identiteit van Flevoland is. Ook Withoud zelf ging tijdens zijn toespraakje in op Flevoland. Volgens hem bieden de Noordoostpolder, Lelystad en Dronten ruimte en vrijheid, maar vraagt hij zich af of Almere niet beter op kan gaan in Amsterdam en daar een buitenwijk van moet worden. En dan kan de provincie Flevoland opgeheven worden, verdeeld over omringende provincies.

Het verhaal

Het boek maakt op een goede en aantrekkelijke wijze het ontstaan, het verhaal van Flevoland voor een groot publiek toegankelijk. Het is een familiekroniek waarin de geschiedenis van Flevoland geschetst wordt. De roman start in 1825, met de stormvloed waarbij het dan nog bewoonde Schokland wordt overspoeld en enkele decennia later definitief ontruimd wordt waarna de bewoners “uitwaaieren” naar elders in het land. Onder meer naar Urk waar vandaan leden van het nageslacht op hun beurt deels weer vertrekken van Urk. Die belanden bijvoorbeeld in Noord-Holland, waar ze opnieuw te maken krijgen met overstromingen en later meewerken aan de voltooiing van de Afsluitdijk. Anderen komen uiteindelijk terecht in Den Haag, waar een nazaat in dienst is van Cornelis Lely. In de huidige tijd wonen nabestaanden en andere personages in onder meer Almere, waar ze in de zestiger en zeventiger jaren naar toe verhuisd zijn. Ook de geschiedenis van deze stad wordt zo weergegeven. De roman eindigt in het nu.

Historisch correct

De gewone personages en hun (interpretatie van de) geschiedenis zijn fictief. Historische figuren en de aangehaalde feiten zijn waarheidsgetrouw. Strijd, bouwen en innoveren zijn thema’s in het boek. Onder meer de strijd tegen vooroordelen over Flevoland en steden als Almere en Lelystad die tot op de dag van vandaag door gaan. Net als het op innovatieve wijze bouwen aan  de stad. Een dergelijk boek is niet eerder over Flevoland verschenen.

Over de schrijver

Mario Withoud is journalist, schrijver en dichter. Hij schreef onder meer een boek over het Zuiderzeeproject: “Van water tot Flevoland” en is coauteur van het boek  “Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten”. Hij publiceerde talloze non-fictie en verhalende fictieteksten in kranten, weekbladen en andere media. Gedichten die hij schreef als officieel Stadsdichter van Almere zijn opgenomen in drie verzamelbundels. "Van Schokland gekomen" is vanaf nu verkrijgbaar bij Museum Batavialand en binnenkort ook via bol.com. Voor meer informatie: Mario Withoud, 06 30 64 26 86, info@mariowithoud.nl.