Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Lelystad ontvangt Keurmerk Fairtrade gemeente

Geplaatst: 6-7-2018

Lelystad heeft officieel het keurmerk Fairtrade gemeente gekregen. Bij het plaatsnaambord aan de Dronterweg namen wethouder Duurzaamheid Elly van Wageningen, de Wereldwinkel, NMFF, leerlingen van Arcus en vrijwilligers donderdag 5 juli 2018 symbolisch het bord 'Lelystad Fairtrade gemeente' in ontvangst. De Fairtradeborden komen bij alle toegangswegen naar de stad onder het plaatsnaambord.

Voorwaarden

Samen met onder andere de Wereldwinkel en NMFF is de afgelopen maanden hard gewerkt om te voldoen aan de voorwaarden om Fairtrade gemeente te worden. Onder andere is het inkoopbeleid van de gemeente aangepast, is een werkgroep ingesteld met daarin brede vertegenwoordiging van de Lelystadse samenleving (onder andere bedrijven, kerken, maatschappelijke groeperingen, gemeente, NMFF, kringloopwinkel), is een netwerk van bedrijven en maatschappelijke groepen die actief zijn met Fairtrade (verkopen of gebruiken) in kaart gebracht en is meer aandacht gekomen voor communicatie en deelname aan evenementen. Het worden van een Fairtrade gemeente is een begin, hieruit vloeien acties voort om het keurmerk te behouden. De brede werkgroep Fairtrade gaat zich hier hard voor maken.

Eervolle titel

Wethouder Elly van Wageningen: "Fairtrade gemeente is een eervolle titel en ook een waardevolle titel. Het geeft aan dat we in Lelystad met alle partijen willen samenwerken aan meer eerlijke handel en leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden willen verbeteren. Voor de toekomst blijven we ons inzetten voor de verdere ontwikkeling van het aanbod in Lelystad van duurzame en fairtrade-producten. Dat gaan we doen samen met allerlei organisaties in de stad."

Hart voor elkaar

Harold van Waveren van de Wereldwinkel: "Ik ben blij en trots dat Lelystad Fairtrade gemeente is. Het laat zien dat hier mensen wonen met hart voor elkaar. Het gaat er om dat mens en milieu in balans zijn met de economie, lokaal en mondiaal. Duurzaamheid en fairtrade zijn daarom dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Jongeren

Dat fairtrade en duurzaamheid ook voor jongeren in Lelystad belangrijk is, bleek uit de aanwezigheid van leerlingen van Arcus. De Wereldwinkel, NMFF en de wethouder namen het fairtradebord samen met de leerlingen van Arcus in ontvangst. Arcus was de winnende school in de duurzame debatwedstrijd die onlangs werd gehouden. Lente, leerling van Arcus, verwoordde het als volgt: "Ik kan niet tegen onrecht en vind daarom fairtrade heel belangrijk. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een eerlijker en respectvollere wereld." Bovendien gaf ze aan dat het mooi zou zijn als haar school de SVOL een fairtradeschool zou worden.

Ambitie

De ambitie om Fairtrade gemeente te worden is verankerd in het Uitvoeringsplan Duurzaamheid 2017-2020. Met het fairtrade worden van de gemeente is een motie uitgevoerd van de raad om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor Lelystad om Fairtrade gemeente te worden.