Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Jonge kinderen maken spelenderwijs kennis met verkeer

Geplaatst: 26-1-2018

"Papa, het licht is rood, je moet stoppen." "Mama, ik heb mijn gordel nog niet om." Kinderen denken ineens actief mee in het verkeer. Op peuterspeelzaal en basisschool De Finnjol is met het project Jongleren in het verkeer hard gewerkt aan het thema verkeer. Tijdens het project maken jonge kinderen spelenderwijs kennis met verkeer.

Verkeersbewijs

Op vrijdagochtend 26 januari 2018 werd het thema op ludieke wijze afgesloten met een goochelact. Anton Maris, werkzaam bij de gemeente Lelystad, wist de kinderen te boeien met een gedachtenbox. Door heel hard te denken veranderden blanco A4-vellen in mooie verkeersbewijzen. De kinderen kregen deze uitgereikt door wethouder John van den Heuvel bij een zebrapad. Niet zonder reden, want op school en op de peuterspeelzaal heeft het oversteken centraal gestaan. De kinderen zongen dan ook enthousiast het overstekenlied voor hun ouders.

Schoolpleinpakket

Voor het oefenen op het schoolplein kon de school gebruikmaken van het VVN-schoolpleinpakket van de gemeente. Dit pakket kan door alle scholen in Lelystad worden ingezet voor verkeerslessen. Na afloop was er een ouderbijeenkomst en konden de ouders van de kinderen meer leren over de beperkingen die kinderen hebben bij deelname aan het verkeer. Ook was er aandacht voor de nieuwe normen voor autostoeltjes die in juni 2018 gaan gelden. Een vader na afloop: "Ïk dacht dat ik al veel wist, maar ik heb echt nieuwe dingen gehoord, waar ik wat mee kan."

JONGleren in het verkeer wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland.