Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Wie moet het asbesthoudend dak vervangen?

Laatst gewijzigd: 4-12-2019

Als u een asbesthoudend dak wilt vervangen, dan bent u hier zelf verantwoordelijk voor.

U bent huurder

De verhuurder is verantwoordelijk voor het ‘groot’ onderhoud van de woning, dus ook voor de daken. U kunt als huurder ervoor zorgen dat de asbesthoudende materialen niet beschadigen, zodat er niet onnodig vezels vrijkomen. Voor vragen kunt u het beste contact opnemen met uw verhuurder.

Ben u huurder van Centrada? Check op de site van Centrada of er in uw woning asbest zit.

U bent huiseigenaar/verhuurder

Als huiseigenaar/verhuurder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning. Wilt u een asbesthoudend dak vervangen in uw woning en/of schuur? Dan ligt bij u de verantwoordelijkheid dat het asbesthoudende dak veilig vervangen wordt. Ook de kosten voor het vervangen zijn voor u. U kunt hiervoor een lening aanvragen bij de gemeente. Wilt u het asbesthoudende dak zelf vervangen? Dan moet u zich houden aan de voorwaarden en de regels. Vergeet niet dat u bij het vervangen van een asbesthoudend dak een melding moet doen bij de gemeente.

Het is belangrijk dat u als eigenaar het asbest op tijd verwijdert, dus vóórdat asbest vrijkomt. Als het vervangen van de asbesthoudende materialen te laat gebeurt en de gemeente handhavend moet optreden, dan zijn de kosten vaak veel hoger voor u omdat de verwijdering op korte termijn moet plaatsvinden. De bedrijven kunnen dan extra kosten rekenen.