Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Tips en ervaringen

Laatst gewijzigd: 5-4-2019

Werken aan en met asbest is vanwege veiligheids- en gezondheidsrisico’s aan strenge regels gebonden.

Gecertificeerd bedrijf

Meestal moeten werkzaamheden aan asbesthoudende materialen worden uitgevoerd door een hiervoor gecertificeerd bedrijf. Deze kunt u vinden op de website van Ascert.

Landelijke websites over asbest

Op de website van Infomil en website van Milieu Centraal vindt u veel informatie over asbest. Ook op de website van de Vereniging Eigen huis is een pagina over asbest te vinden. Wilt u weten of u asbest op het dak heeft en wat u dan vervolgens kunt doen, compleet met een indicatie van de kosten en subsidiemogelijkheden? Milieu Centraal heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld.

Opruimen

  • Als u binnenkort aan de slag gaat met uw asbestdak of hier iemand voor inhuurt is het verstandig de ruimte rondom en onder het te saneren dak zo leeg mogelijk te maken.
  • Goede spullen die u kwijt wilt kunt u verkopen of naar een kringloopwinkel brengen.
  • Afval kunt naar het afvalbrengstation brengen, eventueel met een gratis leenaanhanger.
  • Meer informatie over de inzameling van afval

Asbest, snel weg is beter

Het is de moeite waard snel aan de slag te gaan:

1.Beschikbaarheid procesbegeleiding

In Lelystad kunnen bewoner-eigenaren van een woning met een asbestdak tot 2020 professionele hulp bij de voorbereiding van de vervanging van hun dak krijgen.

2.Beschikbaarheid leningen

Bewoner-eigenaren van een woning met een asbestdak kunnen via de gemeente Lelystad een lening aanvragen om de kosten te kunnen financieren.

3.Beschikbaarheid subsidie

Het Rijk heeft een tijdelijke subsidieregeling voor eigenaren die een asbestdak laten vervangen. Deze eindigt eind 2019 of zoveel eerder als het geld op is.

Het geld voor deze regeling is inmiddels op, u kunt hier geen gebruik meer van maken.

4.Beschikbaarheid verpakkingsmateriaal

De gemeente Lelystad stelt via HVC geschikt verpakkingsmateriaal voor asbesthoudend materiaal beschikbaar als uit de reactie op de sloopmelding blijkt dat de eigenaar zelf de asbestgolfplaten mag vervangen. Voorwaarden en meer informatie zelf/laten verwijderen asbestdak.

5.Kosten vervanging asbestdak lopen op

Doordat de vraag naar personeel en materiaal toeneemt lopen ook de kosten hiervan op. We horen van eigenaren die al met de voorbereiding en/of uitvoering bezig zijn dat het gaat om forse verschillen.

6.Het nieuwe dak gaat jaren mee

De levensduur van het asbestdak loopt op zijn eind. Het materiaal verweert steeds meer en zal op enig moment vervangen moeten worden, ook zonder verbod. Met de faciliteiten die nu beschikbaar zijn, is het gemakkelijker uw asbestdak te vervangen, eventueel samen met uw buren. Daarna gaat uw dak weer jaren mee.