Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Tips en ervaringen

Laatst gewijzigd: 29-11-2019

Lees hieronder een aantal tips.

Ik ben huurder

De verhuurder (eigenaar) is verantwoordelijk voor het veilig laten verwijderen van asbesthoudende materialen die risico opleveren. Als huurder kunt u er in de tussentijd voor zorgen dat het materiaal niet beschadigt, zodat er niet onnodig vezels vrijkomen. Indien u nog vragen heeft, dan kunt u het beste contact opnemen met de verhuurder. Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor eventuele verwijdering van asbest en de kosten daarvan. Bent u huurder van Centrada? Check online of er asbest in uw Centrada-woning zit.

Ik ben (huis)eigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw bezit vanaf het moment dat dit uw eigendom wordt. Als er dus asbest verwijderd moet worden, dan dient u dat zelf te (laten) doen. Als eigenaar betaalt u de kosten van het (laten) verwijderen zelf.

Hulp voor woningeigenaren

Particuliere eigenaren van een woning met een asbestdak kunnen bij de voorbereiding van de vervanging van hun dak hulp krijgen van een procesbegeleider. In wijken met veel asbestdaken werkt de procesbegeleider samen met bewonerscollectieven.

Samen gaat het beter en goedkoper

In Lelystad zijn veel panden, zoals huizen, schuren, carports, bedrijfsgebouwen en dierenverblijven, met een asbestdak. Door samenwerking kunt u geld besparen en van elkaar leren. In veel wijken zijn bewonerscollectieven actief. Is er in uw wijk nog geen collectief? Start er dan één en werk samen.

Tips

Bij de verwijdering van een asbestdak komt veel kijken. Er zijn diverse handige websites met tips en ervaringen.