Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Procedures en verplichtingen

Laatst gewijzigd: 5-6-2019

Het besluit van de Tweede Kamer om het asbestdaken verbod in te laten gaan per eind 2024 is niet bekrachtigd door de Eerste Kamer op 4 juni 2019. Dat betekent dat er op dit moment geen deadline meer is om asbestdaken te vervangen. De gemeente onderzoekt wat de gevolgen zijn van dit besluit en komt hierop terug.

Eigenaren van asbestdaken zijn verantwoordelijk voor de verwijdering van een asbestdak. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft hier een subsidieregeling voor. Lelystad vraagt ook in de landelijke politiek aandacht voor de asbestproblematiek.

Ik ben huurder

De verhuurder (huiseigenaar) is verantwoordelijk voor het veilig laten verwijderen van asbesthoudende materialen die risico opleveren. Als huurder kunt u er in de tussentijd voor zorgen dat het materiaal niet beschadigt, zodat er niet onnodig vezels vrijkomen. Indien u nog vragen heeft, dan kunt u het beste contact opnemen met de verhuurder. Bent u huurder van Centrada?

Ik ben huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning vanaf het moment dat de woning uw eigendom wordt. Als er dus asbest verwijderd moet worden, dan dient u dat zelf te (laten) doen. Als huiseigenaar betaalt u de kosten van het (laten) verwijderen zelf. Bij het verwijderen van asbesthoudende materialen moet u als huiseigenaar voorkomen dat de schadelijke asbestvezels vrijkomen. Daarom zijn er strenge regels om asbest veilig te verwijderen.

Asbest in het algemeen