Kapvergunning
Binnen het grondgebied van de gemeente Lelystad is meestal geen vergunning nodig voor het kappen van een boom of struik. Hieronder wordt uitgelegd wanneer wel een vergunning moet worden aangevraagd.
Binnen bebouwde kom
Er is alleen een omgevingsvergunning nodig voor het kappen van een boom als deze is aangewezen als een bijzondere boom. Op deze kaart kunt u zien welke bomen zijn aangewezen.
Buiten de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom is geen vergunning nodig als de boom op eigen grond staat (niet openbaar toegankelijk) en het perceel niet groter is dan 5.000 m2. Of uw locatie binnen of buiten de bebouwde kom valt kunt u zien op de kaart bebouwde kom houtopstanden.
Als er een vergunning nodig is en hiervoor wordt een aanvraag gedaan, dan zijn de volgende aspecten van belang voor het nemen van een beslissing op de aanvraag:
- de natuurwaarde van de houtopstand
- de landschappelijke waarde van de houtopstand
- de waarde van de houtopstand voor stads- en dorpsschoon
- de beeldbepalende waarde van de houtopstand
- de cultuurhistorische waarde van de houtopstand
- de waarde voor de leefbaarheid van de houtopstand
Ook is het mogelijk dat een vergunning wordt afgegeven onder de voorwaarde dat nieuwe bomen / struiken worden geplant.
Voor meer informatie kunt u de Algemene Plaatselijke Verordening raadplegen, onder de artikelen 4:10 en 4:11. Een aanvraag kunt u indienen via www.omgevingsloket.nl. Of kijk voor meer informatie op Omgevingsvergunning.
Wet natuurbescherming
De Wet natuurbescherming geldt voor bos, maar ook voor andere 'houtopstanden' zoals houtwallen, heester- en struikhagen, struwelen of beplantingen van bosplantsoenen. U heeft met de Wet natuurbescherming te maken als:
- de houtopstand buiten de 'bebouwde kom Wet natuurbescherming' ligt
- de houtopstand groter is dan 10 are (1.000 m2) of het om bomen gaat in een rijbeplanting van meer dan 20 bomen.
In dat geval doet u een kapmelding bij de provincie als u houtopstanden wilt kappen of rooien (ontwortelen). U meldt de kap ook als bomen en struiken sterven of ernstig beschadigd raken door uw handelen of door toedoen van uw vee. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst.
Rekening houden met
Verder geldt dat als u geen vergunning nodig heeft, of een melding hoeft te doen, dat u met het kappen wel rekening moet houden met de Wet natuurbescherming. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet gekapt mag worden bij de aanwezigheid van bewoonde (vogel)nesten of nesten in aanbouw. Globaal wordt de periode tussen 15 maart en 15 juli aangehouden als periode waarin de meeste vogels broeden. Dit is een richtlijn; ook buiten deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen. Deze regel is ingesteld om de vogels en hun kroost te beschermen en te voorkomen dat broedende inheemse vogels hun nesten verlaten en de eieren niet uitkomen of het jong niet meer worden gevoed. Boombewonende vleermuizen mogen ook niet verstoord worden, maar de kans dat die in uw boom voorkomen is erg klein.